Gıda Alerji̇si̇

Gıda alerjilerinin yaygınlığı son yıllarda giderek artmakta olup bir halk sağlığı sorunu olmuştur. Gıdaya bağlı sorunlar her zaman alerjiye bağlı olmaz, bazen de gıdanın tolere edilememesi ile ilişkili olabilir.  Gıdaların neden olduğu reaksiyonlar hafif düzeyde ciltte oluşan reaksiyonlardan ağır düzeyde hayatı tehdit edecek reaksiyonlara neden olacak kadar farklılık gösterebilir. Semptomlar genellikle sorumlu yiyeceği yedikten sonra dakikalar ila bir-iki saat içinde hızla gelişir ve tipik olarak deride kaşıntı, kurdeşen, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme, karın ağrısı veya şişkinlik, kusma, ishal ve bazen hırıltı solunum ve nefes darlığı gibi semptomları içerebilir. En şiddetli form, hızla gelişen ve ölüme yol açabilen anafilaksidir. Alerjik yapıya sahip olmayan intoleranslar denen çok sayıda gıda reaksiyonu vardır ve bu nedenle halkın algısı, gıda alerjilerinin gerçekte olduğundan daha yaygın olduğu yönündedir. Gıda alerjilerinin doğru teşhisi ve bunların gıda intoleranslarından (Çölyak hastalığı – glüten enteropatisi, süt ürünlerine bağlı laktoz intoleransı dahil) ayrılması için önemlidir.

Gıda alerjileri ile egzama arasında da karmaşık bir ilişki bulunur. Gıda alerjisi yaşayan hastalarda astım da dahil diğer alerjik durumlar da daha sık görülür.

Özellikle çocuklarda atopik dermetit, gıda alerjisi, astım ve alerjik rinite doğru değişen ve “Alerjik Yürüyüş”olarak adlandırılan bir seyir gözlenir. Gıda alerjileri zaman içerisinde de değişen seyir gösterir. Özellikle çocuklarda tanı doğrulanmada yapılan gereksiz gıda eliminasyonları beslenme bozukluğuna yol açmaktadır.  Bu nedenle bu hastaların uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Allergos Alerji Kliniğinde gıda alerjisi semptomlarınızı birlikte gözden geçirelim, gıda alerjisi testlerini gerçekleştirelim ve size özel çözümler sunalım. Kliniğimizde uzmanlarımız, cilt ve kan testi dahil olmak üzere çok sayıda teşhis yöntemi yardımıyla sorunun ortaya konması için titiz bir çalışma yürüteceklerdir. Hastaların takip ve izleminde sizlere yardımcı olacaktır.

Gıda alerjileri yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Gıda alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurarak teşhis ve tedavi alabilirsiniz.