İlaç Alerji̇leri̇ Nelerdi̇r? Tedavi̇leri̇ Nasıl Yapılır?

İlaç alerjisi ciltte basit bir kızarıklıktan hayatı tehdit eden ağır reaksiyonlara kadar değişir. En sık alerjiye neden olan ilaçlar antibiyotikler ve ağrı kesicilerdir, ancak kullanılan her ilaç alerji yapma potansiyeline sahiptir. Antibiyotiklere alerjisi olduğuna inanan veya penisilin alerjisi “etiketi” taşıyan hastaların gerçekte küçük bir yüzdesi, verilen antibiyotiğe gerçekten ciddi reaksiyon gösterir. Ağrı kesici ilaçlar, mide koruyucular (PPI vb.), radyolojik girişimlerde kullanılan radyo kontrast maddeler, genel ve lokal anestezide kullanılan ilaçlar, monoklonal antikor tedavileri ve aşılar gibi yabancı maddelerin insan vücuduna verilmesi sıklıkla çok sayıda gastrointestinal, deri, kas-iskelet sistemi, nörolojik ve solunum semptomları ile çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu reaksiyonların sadece %5-10’unun gerçek alerjik reaksiyonlar olduğu tahmin edilmektedir. Alerjik olsun ya da olmasın, bu tür reaksiyonlar hafiften yaşamı tehdit edici boyuta kadar değişik şiddetlerde soruna neden olabilir.

İlaç alerjisi diye hastayı etiketlemek doğru değildir, ayırt edici ipuçları bulmak, tanıyı doğrulamak alerji uzmanlarınca yapılmalıdır.

Allergos Alerji Kliniğinde  uzmanlarımız, ilaç reaksiyonlarınızı değerlendirmek ve gerçek ilaç diğer ilaç yan etkilerini ayırt etmek için gereken her türlü bilgi ve deneyime sahiptir.

İlaç alerjileri her yaşta görülebilir.

İlaç alerjisi belirtileri yaşıyorsanız, derhal hekiminizden yardım almanız önemlidir.

İlaç alerjileri tedavi edilemez, ancak önlenebilir ve yönetilebilir.