Ürti̇ker (Kurdeşen) Nedi̇r? Nasıl Tedavi̇ Edi̇li̇r?
Kurdeşen, muhtemelen en yaygın alerjik cilt rahatsızlığıdır ve soluk kırmızı, yoğun kaşıntılı kabarıklıklarla dikkat çeken bir deri döküntüsü ile karakterizedir. Tekrarlayan ürtiker atakları genellikle alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır; ancak alerjik olmayan birçok nedeni de vardır. Altı haftadan daha kısa süren çoğu kurdeşen vakası (akut ürtiker), alerjene (örn. Besinler, ilaçlar, kedi, cerrahi eldiven vb.) maruziyetin sonucudur. Özellikle çocuklarda akut viral enfeksiyon ve / veya ateş, akut ürtikerin bir başka yaygın nedenidir. Kurdeşenlerin daha az yaygın nedenleri arasında sürtünme, basınç, aşırı sıcaklıklar (sıcak ya da soğuk), egzersiz, suya maruz kalma ve güneş ışığı bulunur. Bazen cilt o kadar hassaslaşır ki, kaşıdığınız yer kabarıyor olabilir. Dermografizm denilen bu durumda cildinize adınızı yazarsanız, harflerin bir süreliğine nasıl kabardığına şahit olabilirsiniz.
Akut kurdeşen, dikkatli bir şekilde teşhis ve tetikleyici alerjenin tanımlanmasıyla sıklıkla önlenebilirken, kronik ürtiker hastalığı ise hasta için oldukça yorucu ve yıpratıcı olabilir. Kronik ürtiker (altı haftadan uzun süren kurdeşen) nadiren alerjiye bağlıdır. Kronik kurdeşenli hastaların çoğunun altında “bilinemeyen bir alerji!” bulunmaz. Bu durum daha çok stresle, katkı maddeli gıdalarla, ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçlarıyla, alkolle tetiklenebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Bununla birlikte, bu hastaların% 30-40 kadarında soruna yol olan bir otoimmün bozukluk bulunabilir. Hayat kalitesini son derece bozan bu durum aniden başladığı gibi, bir süre sonra bir anda geçecektir. Bu süre çoğu hasta için bir yıldır. Ancak 5 ila 20 yıl kadar sürdüğü hastalar da olabilir.
Akut başlayan ürtiker de diğer sistemik belirtilerin (nefes darlığı, öksürük, seste değişiklik gibi) varlığı açısından hasta hızla değerlendirilmelidir. Bu sistemik belirtiler olmadığında çoğunlukla görünüm ürkütücü ancak hayati tehlikeye sebep olmayan bir durumdur.
Allergos Alerji Kliniğinde uzmanlarımız bu tür sorunlar yaşayan hastalarda alerji ve diğer nedenlerin varlığı açısından hastayı hızla değerlendirerek hastalığı kontrol altına almak ve hayat kalitenizi tekrar sağlamak için en güncel rehberler eşliğinde kişiselleştirilmiş tedavi planı oluşturmaktadır.
“Ürtiker ve anjiyoödemden kaçınmak için tetikleyicileri belirlemek ve onlardan uzak durmak önemlidir.