Egzama / Cilt Alerjileri
Allergos Alerji Kliniğinde uzmanlarımız, egzama ya da atopik dermatit, kozmetik ürünler veya kimyasallara bağlı temas dermatiti (kontak dermatit) gibi deri alerjilerinin değerlendirilmesi ve tedavisinde sizlere yardımc olmaktadır.
Cildin bu tipik kronik enflamatuar bozuklukları deride sıklıkla tekrarlayan kızarıklık, yoğun kaşıntı ve kuruluk, kabuklanma, pullanma, kabarma ve ciddi vakalarda çatlama, sulanma veya kanamaya yol açar.
Atopik dermatit / egzama (AD) sıklıkla bebeklik döneminde başlar, kalıtsal olma eğilimindedir ve genellikle aile içinde birden fazla kişide görülür. Özellikle bebeklerde alerjik yürüyüşe gidişin ilk bulgusu olabilir. Yani başlangıç bulgusu atopik dermatit daha sonra gıda alerjisi, astım, alerjik rinite doğru yön değiştirebilir. AD’li hastaların derileri, şiddetli olabilen ve tüm cildi etkileyebilen viral ve bakteriyel enfeksiyonlara daha yatkındır.
Egzama kronik bir hastalık olsa da, tedavi ile kontrol altına alınabilir ve semptomlar hafifletilebilir. Egzama tedavisinde doktorunuzun önerilerini takip etmek ve cilt bakımı rutininize dikkat etmek önemlidir.
Kontakt dermatit, kozmetik bir ürün, nikel içeren takılar veya günlük hayatımızda sık karşılaştığımız kimyasallarla tekrar tekrar karşılaşıldığında ortaya çıkar. Bazen bir meslek hastalığı olarak güzellik uzmanları, kuaför ve berberler, veterinerler, sağlık çalışanları, boya ve lateks sanayiinde çalışan kişilerde görülebilir.
Alerjik cilt rahatsızlığı olan hastalarda, hem gıda hem de tahriş edici alerjen maruziyetini içerecek şekilde çok ayrıntılı alerji değerlendirmesi gereklidir. AD’den farklı olarak, kontakt dermatit / egzama, tetikleyici ajanın tanımlanabilmesi ve çevreden uzaklaştırılabilmesi koşuluyla iyileştirilebilir. Alerjik cilt bozukluklarını hızlı bir şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek için yama testi de dahil olmak üzere tüm çağdaş tanı araçlarını kullanıyoruz.
Temasa bağlı cilt alerjileri ve implant alerjileri
Kontakt dermatit nispeten sıktır ve yaşamları boyunca bazen nüfusun% 20’sini etkileyebilir. Bu reaksiyonlar, çoğu zaman cildiniz alerjiniz olan bir maddeyle temas ettiğinde gelişir. Benzer şekilde ve giderek daha sık olarak, yapay eklemlerin ve diğer implantların ortaya çıkmasıyla, implante edilen bir malzemeye karşı bir tepki olarak reaksiyon geliştirebilirsiniz. Bu nedenle, kontakt alerjik reaksiyonları doğru bir şekilde teşhis etmek ve komplikasyonları önlemek son derece önemlidir. Diş hekimlerinin kullandığı bazı maddeler de ağız içinde kontak dermatite neden olabilir. Kontakt dermatit, etiyolojik nedenlerle aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli tiplere ayrılabilir: Tahriş edici kontakt dermatit, alerjik kontakt dermatit, foto kontakt dermatit, kontakt ürtiker (kurdeşen) ve farmakolojik olarak aktif ajanlara reaksiyonlar.
Tahriş edici kontakt dermatit (iritan kontak dermatit), tahrişe yol açan maddelerin doğrudan ciltte yol açtığı hasarla ilişkilidir. Bu durum bir alerji değildir. Tahriş edici madde, yeterli süre ve yeterli konsantrasyonda uygulandığında herhangi bir kişide hücre hasarı oluşturabilen herhangi bir madde olabilir. Tahriş edici maddelerin örnekleri arasında asitler; sabunlar, deterjanlar, ağartıcılar, amonyak preparatları, sodalı su, kanalizasyon borusu, tuvalet temizleyicileri veya fırın temizleyicileri gibi sıklıkla alkali maddeler (örneğin sodyum, potasyum, amonyum, kalsiyum hidroksit bileşikleri); jakuzilerde ve yüzme havuzlarında yaygın olarak kullanılan brom ve klor; petrol ürünleri, sanayi yağları gibi hidrokarbonlar sayılabilir.
Alerjik kontakt dermatit, daha önce soruna yol açan maddeyle defalarca karşılaşmış ve duyarlılık geliştirmiş kişilerde gelişir. Alerjik kontakt dermatitin yaygın bir örneği, zehirli sarmaşık, zehirli meşe ve zehirli sumak gibi Anacardiaceae familyasına ait bitkilere karşı gelişen alerjik reaksiyondur. Diğer yaygın alerjenler arasında nikel sülfat (örn. Küpeler, tokalar, fermuarlar, düğmeler, metal klipsler, çeşitli metal alaşımlar), potasyum dikromat (örn. Çimentolar, ev temizleyicileri, deri ürünler, kibritler, boyalar, pas önleyici ürünler, formaldehit (kremlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucu), metilizotiyazolinon veya metilkloroizotiyazolinon (mendillerde, temizleyicilerde ve ev boyalarında koruyucu), etilendiamin (ör. boyalar, ilaçlar), merkapenzotiyafol (ör. bebek bezi bezleri, kauçuk-lateks), tiuram (ör. fenilediamin) (PPD; örneğin saç boyaları, fotografik kimyasallar, “siyah” kına dövmeleri), akrilatlar ve metakrilatlar (imalat, tırnak akrilikleri, yara örtüleri) bulunur. Liste bunlarla da sınırlı değildir. Alerjik kontakt dermatit, yapay eklem veya vida gibi bir implant yerleştirildiğinde de gelişebilir. Böyle bir durumda reaksiyon deri ile sınırlı olmayıp, implante edilen materyalin iltihaplanması ve reddedilmesiyle sonuçlanabilir. İmplantın yerleştirilmesinden önce çok çeşitli komplikasyonlar ve böyle bir durumu önlemek için tüm çabanın gösterilmesi gerekir. Foto kontakt dermatit ile, belirli maddelerin ışıkla ışınlanması, maddenin bir alerjene (fotoalerjen) veya bir tahriş ediciye (fototoksik) dönüşmesine neden olur.
Temas ürtikeri (kurdeşen), duyarlı olunan bir alerjenle temastan sonra o bölgede ani olarak gelişen kaşıntılı, kızarık kabarıklıklar olarak karşımıza çıkar. Kedinin elinizi yalaması, cerrahi eldivenler, domates soymak ve daha pek çok alerjen temas ettiği alanda bu soruna neden olabilir.
Allergos Alerji Kliniğinde kontakt alerjik reaksiyonların teşhisi ve yönetimi konusunda uzmanız. Kontakt dermatitin teşhisinde son teknoloji yama testlerinden yararlanıyoruz. Yama testi yapıldığında, farklı kimyasallar / alerjenler içeren kendinden yapışkanlı yamalar 48 saat boyunca sırtınızın cildine yerleştirilir ve ardından çıkarılır. Bireysel alerjenlere karşı potansiyel cilt reaksiyonları daha sonra gözlemlenir ve kaydedilir. Tanı oldukça basittir; ancak yapılmadığı durumlarda hastalarda yol açabileceği için tatsız sorunların önlenmesinde son derece etkilidir.