Lorem ipsum dolor sit amet, ea pri meis accusam. Et vis accusam rationibus liberavisse, an vix viderer admodum. Atqui docendi omittam ei has, liber constituam id vim. Eam in dico doming definiebas. Cum munere impetus et. Ne nam simul oblique alterum, pri solet omnium id, usu an munere.
Gen metilasyonunu ve genleri açıp kapatabilen histon modifikasyonunu içeren epigenetik adı verilen mekanizmalar, yaşamın bir noktasında durumun gelişmesine neden olur. Allergos Alerji Kliniğinde Çölyak tanısı için gerekli antikor testleri ve genetik testler için sizlere yardımcı oluyoruz. Tanının IgG ve IgA türünden Gliadin, Reticulin, Endomysial ve doku transglutaminaz antikorlarını içeren pozitif laboratuvar testlerine dayandırılması gerekir. Çölyak tanısı alan hastaların bu proteini içeren gıdalardan tamamen kaçınması gerekir. Bir hasta 6-12 ay boyunca glütensiz bir diyet uyguluyorsa, bu patojenin antikorların % 80’inden kurtulacaktır. 5 yıl sonra bu oran >% 90’a yükselir.
Glutensiz bir diyete rağmen, 3 ay sonra belirtiler hala devam ediyorsa gastroenterolog ile konsültasyon gereklidir. Gluten buğday (kılçıksız buğday, kamut, tritikale dahil), arpa ve çavdarda bulunur. Yulafın glüten içeren tahıllarla ilgisi yoktur. Glüten içermezler, bunun yerine, glütenle ilgili sorunları olan çoğu insan tarafından tolere edilen avenin adı verilen proteinler içerir (çölyak hastalarının% 1’inden azı, diyetlerinde büyük miktarda yulafa reaksiyon gösterebilir). Bununla birlikte pek çok standart yulaf; buğday, arpa ve çavdar ile aynı yerde üretilir ve bu nedenle sorunlara neden olabilir.
Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı aynı şey değildir.
Çölyak hastalığı otoimmün bir hastalıktır.Gluten intoleransı testi, kandaki antikorları ve genleri inceler.
Çölyak hastalığı tanısı için kan testi ve ince bağırsak biyopsisi gereklidir.