Laktoz intoleransı, laktaz enzimi eksikliğinden dolayı laktozu sindirememenin neden olduğu yaygın bir metabolik bozukluktur. Laktaz aktivitesi, süt ana beslenme kaynağı olduğunda bebeklik döneminde yüksektir ve çoğu memelide sütten kesme aşamasından sonra azalır.
Dünya nüfusunun yaklaşık% 75’i laktozu sindirme yeteneğini kaybeder. Yetişkin tipi laktoz intoleransının yaygınlığı, etnik kökene bağlı olarak, kuzeybatı Avrupa’da% 5’in altından, bazı Asya popülasyonlarında neredeyse% 100’e kadar değişmektedir. Laktoz intoleransının klinik semptomları genellikle süt ürünleri gibi laktoz içeren yiyecekleri yedikten veya içtikten 30 dakika ila 2 saat sonra başlar.
Semptomların başlangıcı, yutulan laktoz miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Semptomların şiddeti, her bireyin tolere edebileceği laktoz miktarına bağlı olarak değişir. Laktoz intoleransını, çok benzer semptomlara sahip olan irritabl bağırsak sendromu gibi diğer durumlardan ayırmak önemlidir.
LAKTOZ İNTOLERANSININ ORTAK BELİRTİLERİ VE BENZER BELİRTİLERİN OLDUĞU KOŞULLAR
Laktoz içeren yiyecek veya içecek tüketildikten sonra ortaya çıkan tipik semptomlar :
- Karın şişkinliği
- Karın ağrısı
- İshal
- Şişkinlik
- Gelişememe
- Mide bulantısı Steatore (dışkıda aşırı yağ)
- Karın krampları
- Kusma
- Benzer semptomlara sahip durumlar
- Çölyak hastalığı
- İnek sütü proteini alerjisi (kazein ve peynir altı suyu)
- Crohn hastalığı
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Ülseratif kolit
TEDAVİ
Laktoz intoleransının tedavisi, laktoz kısıtlı bir diyeti içerir. Diyet değişikliklerinin kapsamı, bir kişinin semptomlar göstermeden ne kadar laktoz tüketebileceğine bağlıdır.
Dünya nüfusunun %75’i laktoz intoleransı yaşayabilir. Bir hastalık değil, sindirim sistemi bozukluğudur. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar.